Sara Hellsten

Kehityspsykologian maisteri ja Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja

1470139_700128446678286_1568323418_n.jpg

Arvojeni mukaista elämää

Vuorovaikutus on minulle sydämen asia. Sekä työ- että yksityiselämässäni olen onnellinen kun kykenen rakentamaan yhteyttä muihin ihmisiin ja itseeni.

Siksi se, että olen tutustunut Nonviolent Communication - prosessiin, on tuonut elämääni paljon lisää sisältöä ja merkityksellisyyttä. NVC on minulle enemmän kuin pelkkä työkalupakki, vaikka arvostankin suuresti prosessin hyvin konkreettisia työkaluja. Se on minulle ennen kaikkea tapa olla ja elää - syvästi omien arvojeni mukaisesti.

Tutustuin NVC -prosessiin vuonna 2010 kun opiskelin työpaikkapsykologiaa. Siinä NVC esiteltiin yhtenä konfliktinkäsittelymenetelmänä. Kiinnostuin ja aloin ottaa enemmän selvää asiasta. Luin kirjoja ja aloin kokeilla miten tällainen tapa kohdata ihmisiä ja ristiriitoja toimii käytännössä. Innostuin ja onnistuin enemmän ja enemmän ja loppujen lopuksi päätin lähteä opiskelemaan NVC:tä vuodeksi Liv Larssonin koulutukseen Ruotsiin. Tälle polulle lähtemistä en ole katunut päivääkään. Puolessa välissä koulutusta otin yhteyttä Hanna Savannaan ja siitä lähtien olemme tehneet yhteistyötä. Samalla polulla olen edelleen, ja nyt valmistuttuani maisteriksi akateemisista opinnoistani kehityspsykologiassa, laajenee yhteistyömme entisestään.

NVC koulussa ja kasvatuksessa

Minua kiinnostaa erityisen paljon NVC:n soveltaminen koulumaailmaan ja lastenkasvatukseen. Olen tehnyt työtä luokanopettajana silloin tällöin ja olen myös äiti. Näen miten suunnattoman paljon hyötyä empaattisesta asenteesta ja NVC -työkaluista on myös vanhemman ja opettajan roolissa. Varsinkin silloin, kun haluaa, että asiat etenevät sujuvasti ja yhteys lapsiin ja itseen säilyy. Tarvetietoisuus ja kyky ilmaista itseään sekä kuunnella muita on mielestäni edellytys kaikkien hyvinvointia edistävälle kasvatukselle.

Musiikki

Muita kiinnostuksia elämässäni on muun muassa musiikki. Sävellän omia kappaleita joita laulan ja soitan pianolla. Olen myös kokoamassa kappaleeni levylle. Myös musiikki on minulle tapa rakentaa yhteyttä ihmisten välille, päästä ”sanojen taakse”, sinne, missä kokemusmaailmamme kohtaavat ja olemme yhtä. Olen harrastanut ratsastusta koko elämäni, ja olen kouluttautunut ratsastuksen harrasteohjaajaksi. Hevosten parissa opin koko ajan paljon lisää itsestäni, vuorovaikutuksesta ja yhteydestä.

Tässä syksyllä 2013 tehty esittely itsestäni ja kappaleestani Loving Eyes
Ja tässä syksyllä 2014 toteutettu yhteistyöprojekti  Who does care?

Graduni koulukiusaamisesta (ruotsiksi) 
Kiintymysteoria ja sosioemotionaalinen kehitys (ruotsiksi) 

Luento: Tarpeellinen vuorovaikutus – tarvetietoisuuden merkitys kasvatuksessa
Kurssi: Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet

Mediassa: 
Uppfostrar vi omedvetet blivande mobbare? / Svenska YLE 14.5.2014
Kasvatammeko tulevaisuuden kiusaajia (suomennos ed. artikkelista)